De European Accessibility Actvan 2025

De Europese Toegankelijkheidsakte (European Accessibility Act, EAA) is een wetgeving die gericht is op het verbeteren van de toegankelijkheid van digitale producten en diensten binnen de hele Europese Unie. De wet bestrijkt een breed scala aan digitale oplossingen, waaronder websites en andere digitale interfaces.

Vanaf 28 juni 2025 zijn bedrijven verplicht hun digitale producten toegankelijk te maken voor iedereen.

Er geldt een overgangsperiode van 5 jaar. Dus websites die ontwikkeld zijn vóór 28 juni 2025, dienen te voldoen aan de European Accessibility Act vanaf 2030.

Maar wat betekent dit concreet?

  • Ruben
Leestijd: 2 minuten
De Europese Toegankelijkheidsakte (European Accessibility Act, EAA)

Wat betekent de EAA voor mijn website?

Vanaf 2025 moeten jouw producten en diensten toegankelijk zijn voor alle gebruikers. Dit betekent dat je website of webshop gemakkelijk navigeerbaar moet zijn op alle niveaus en zo gebruiksvriendelijk mogelijk ingericht moet worden. Als je niet aan deze wet voldoet, kunnen er zware boetes of sancties volgen.

Een belangrijke doelgroep die hiermee geholpen wordt, zijn mensen met een visuele beperking. Zij navigeren door een website met behulp van een screenreader, die de inhoud van de website van links naar rechts voorleest. Daarom is het essentieel dat een website zo is opgebouwd dat dit proces soepel verloopt.

Toegankelijke website voor iedereen

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG)

Het toegankelijk maken van websites is belangrijk voor alle gebruikers, ongeacht of zij beperkingen hebben of niet. Dit betekent dat websites en webshops op zo'n manier moeten worden ontworpen dat iedereen ze eenvoudig kan gebruiken.

Gelukkig bestaan er al richtlijnen voor het toegankelijk maken van websites, die een vaste basis vormen voor de toekomstige EAA-eisen. Deze richtlijnen kunnen worden onderverdeeld in verschillende aspecten.

Een van de belangrijkste aspecten hierbij is de leesbaarheid van de website. De huisstijl moet zorgen voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrondkleuren, zodat de inhoud duidelijk leesbaar is voor iedereen. Bij het ontwerpen van onze websites houden wij hier zorgvuldig rekening mee.

infographic over de leesbaarheidsscore van kleurcontrasten

Ook aan de technische kant wordt nauwkeurig gewerkt aan een semantisch correcte opbouw, zodat elke gebruiker de website optimaal kan navigeren en gebruiken, of ze nu gebruikmaken van een muis, toetsenbord, schermlezer, of andere hulpmiddelen.

Wat zijn de voordelen voor je website?

De EAA is misschien een verplichte wet, maar brengt ook voordelen met zich mee. Een gebruiksvriendelijke website wordt door Google beloond en kan je SEO-waarden (Search Engine Optimization) aanzienlijk verbeteren. Bovendien maakt een goede websitestructuur je diensten en producten gemakkelijker vindbaar voor alle gebruikers, waardoor ze minder snel afhaken.

Infographic over de seo, meerwaarden van de EAA: Semantische leesvolgorde, Duidelijke navigatie, Meta data, Zoekwoorden indexering, Content building en ALT-tag optimalisering

Wat nu?Conclusie

Hoewel de wet pas in 2025 van kracht wordt, wachten wij niet af. We leveren nu al toegankelijke en gebruiksvriendelijke websites, zodat elke gebruiker de volledige ervaring kan beleven, ongeacht hun behoeften. Wacht niet langer en neem contact met ons op; wij helpen je graag met een EAA-proof webervaring.

Cookie